Kelionė per Lietuvos šimtmetį

Vasario 9 d. mokykloje pamokos vyko kitaip: mokytojų komanda parengė mokiniams užduotis ir pakvietė į „Kelionę per Lietuvos šimtmetį“.
Mokinių komandos, gavusios „kelionės dokumentus“, kūrė herbą ir šūkį. Atlikdami įvairias užduotis, 5–10 klasių mokiniai susipažino su Lietuvos istorine praeitimi, atsakinėjo į literatūrinės viktorinos klausimus, apžvelgė Lietuvos sportininkų pasiekimus, pabuvojo svečiuose pas Maironį, tyrinėjo rezervatus, išsiaiškinę spalvų – geltonos, žalios ir raudonos – reikšmes, nupynė 100 trispalvių apyrankių, kurios bus išdalintos mokyklos bendruomenei švenčiant Vasario 16-ąją. Pradinių klasių mokiniai dalyvavo kūrybinių dirbtuvių veiklose: gamino apyrankes, piešė, šoko ir dainavo.
Ypatingai nuotaikingas ir įdomus buvo sustojimas „Etnografijos stotelėje“. Meninę programą, skirtą atkurtos Lietuvos valstybės 100 metų jubiliejui, pristatė Širvintų pradinės mokyklos folkloro ansamblis „Želmenėliai“, vadovaujamas mokytojos Rūtos Tamašauskienės. Mokinukai linksmai dainavo, šoko lietuvių liaudies šokius, ratavo ratelius, deklamavo eilėraščius apie Lietuvą. Šokiams ir žaidimams armonika smagiai grojo Širvintų krašto armonikininkas Jonas Romaška.
Paskutiniame etape komandos dalijosi ne tik žiniomis, bet ir įspūdžiais: „Šią dieną labai daug sužinojau ir išmokau“, „buvo smagu dirbti su kitų klasių mokiniais“, „patiko įdomios veiklos“, „galėtume dažniau taip mokytis“.
„Kelionė per Lietuvos šimtmetį“ – geriausios pilietiškumo pamokos, ugdančios mokinių patriotiškumą.